Płatki jęczmienne błyskawiczne są to płatki otrzymane przez zgniecenie na walcach obłuszczonego i pokrojonego ziarna jęczmienia poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej. W wyniku tego procesu płatki te gotuje się tylko 2 minuty.
Jęczmień to ziarno o dużej zawartości białka, węglowodanów i składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Jest ona także niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na kondycję skóry. Witamina ta również ma ogromne znaczenie w procesach krwiotwórczych zapobiegając anemii. Wysoka zawartość witamin z grupy B ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa na stan i kondycję włosów. Zawiera błonnik rozpuszczalny, który przyczynia się do obniżania cholesterolu we krwi, a także który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Płatki jęczmienne błyskawiczne mogą być wykorzystywane do przyrządzania różnych potraw jak i deserów.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g |
%RWS* w porcji |
Wartość energetyczna | 1567kJ / 371kcal | 5% |
Tłuszcz | 3,6 g | 1% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g | 1% |
Węglowodany | 70 g | 7% |
Cukry | 1 g | 0% |
Białko | 9,8 g | 5% |
Sól** | 1,6 g | 7% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt może zawierać gluten oraz seler.