Produkty

Nasze produkty

Fasola biała

Fasola biała 400 g

Opis:

Fasola jest najstarszą i najpopularniejszą rośliną, jaką człowiek uprawiał i spożywał.

Fasola należy do produktów o dużej wartości odżywczej. Zawiera 20-30% białka, 1,3-2% tłuszczu, 47-62% węglowodanów, 4% błonnika, 3,9% związków nieorganicznych oraz witaminy z grupy B.

Fasola wzmacnia i uodpornia organizm, chroni przed nowotworami, a także dobrze wpływa na układ krążenia. Według amerykańskich naukowców, jedna filiżanka fasoli jedzona codziennie przez dwa tygodnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi nawet o 12%.

Fasolę poleca się dla ludzi pracujących fizycznie, dorastającej młodzieży oraz sportowców. Aby jeść ją bezkarnie i uniknąć tzw. wzdęcia należy dokładnie gotować ziarna, a do potrawy dodać kminku lub bazylii. Gryźć powoli, dokładnie i popijać jogurtem zawierającym żywe kultury bakterii.

Nasiona roślin strączkowych to podstawa diety wegetariańskiej i z powodzeniem zastępują dania mięsne, mogą być także składnikiem zup, sałatek.

Pobierz zdjęcie
Wartość odżywcza w 100 g %RWS*
Wartość energetyczna 1326kJ / 314kcal 16%
Tłuszcz 1,6 g 2%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 1%
Węglowodany 46 g 18%
Cukry 2,7 g 3%
Białko 21 g 42%
Sół <0,05 g 1%

* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu

Produkt może zawierać gluten oraz seler.