Fasola jest najstarszą i najpopularniejszą rośliną, jaką człowiek uprawiał i spożywał.
Fasola należy do produktów o dużej wartości odżywczej. Zawiera 20-30% białka, 1,3-2% tłuszczu, 47-62% węglowodanów, 4% błonnika, 3,9% związków nieorganicznych oraz witaminy z grupy B.
Fasola wzmacnia i uodpornia organizm, chroni przed nowotworami, a także dobrze wpływa na układ krążenia. Według amerykańskich naukowców, jedna filiżanka fasoli jedzona codziennie przez dwa tygodnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi nawet o 12%.
Fasolę poleca się dla ludzi pracujących fizycznie, dorastającej młodzieży oraz sportowców. Aby jeść ją bezkarnie i uniknąć tzw. wzdęcia należy dokładnie gotować ziarna, a do potrawy dodać kminku lub bazylii. Gryźć powoli, dokładnie i popijać jogurtem zawierającym żywe kultury bakterii.
Nasiona roślin strączkowych to podstawa diety wegetariańskiej i z powodzeniem zastępują dania mięsne, mogą być także składnikiem zup, sałatek.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1326kJ / 314kcal | 16% |
Tłuszcz | 1,6 g | 2% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 1% |
Węglowodany | 46 g | 18% |
Cukry | 2,7 g | 3% |
Białko | 21 g | 42% |
Sół | <0,05 g | 1% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt może zawierać gluten oraz seler.