Kasza gryczana jest to produkt otrzymany z przerobu oczyszczonego i sortowanego ziarna gryki. Charakteryzuje się dużą zawartością białka, tłuszczu, składników mineralnych i witamin z grupy B. Błonnik zawarty w kaszy gryczanej spełnia ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu: ułatwia trawienie, zapobiega niestrawności, jest niskokaloryczny. Kasza gryczana posiada niepowtarzalne walory smakowo zapachowe, jest najbardziej ceniona z polskich kasz.
Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów. Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1454kJ / 344kcal | 17% |
Tłuszcz | 3,1 g | 4% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g | 3% |
Węglowodany | 63 g | 24% |
Cukry | 0,7 g | 1% |
Białko | 13 g | 26% |
Sól** | <0,01 g | 0% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt zawiera gluten oraz seler