Kaszka kukurydziana jest produkowana z kukurydzy zwyczajnej a powstaje poprzez mielenie ziarna, które przybiera postać grysiku.
Charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem, ale zawiera duże ilości witamin B1 i PP, błonnika oraz beta-karotenu. Kaszka kukurydziana posiada duże walory zdrowotne, używa się jej do sporządzania kleików podawanych cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach.
Potrawy na bazie kaszki kukurydzianej są lekkostrawne, a przy tym dostarczają węglowodanów.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1438kJ / 340kcal | 17% |
Tłuszcz | 1,0 g | 1% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | < 0,1 g | 0% |
Węglowodany | 70 g | 27% |
Cukry | < 0,5 g | 0% |
Białko | 8,0 g | 16% |
Sól** | 0,25 g | 4% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt może zawierać gluten i seler.