Kasza manna jest jednym z najstarszych produktów spożywczych, produkowanym z pszenicy i jednym z najbardziej popularnych. Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym.
Najczęściej stosowana jest w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest jednak niedozwolona w dietach bezglutenowych.
Kasza manna zawiera niewiele błonnika, minerałów i witamin, jednakże ma większą zawartość jodu od innych rodzajów kasz. Zawiera również dużo skrobi.
Kasza manna ma łagodny smak, ale można ją przyprawić. Można przygotować z niej samodzielne potrawy (np. zupa mleczna, na gęsto z owocami), lub stosować jako środek zagęszczający (wiążący) do ciast, zup, przetworów mięsnych. Czasami stosowana jest do posypywania brzegów formy do ciasta.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1474kJ / 348kcal | 17% |
Tłuszcz | 1,3 g | 2% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 1% |
Węglowodany | 74 g | 28% |
Cukry | <0,5 g | 0% |
Białko | 8,7 g | 17% |
Sól** | <0,01 g | 0% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt może zawierać seler.