Otręby to najbardziej wartościowa część ziarna. To otoczka zbóż, która pozostała z przemiału ziarna na mąkę.
Otręby charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który nie jest trawiony przez organizm człowieka, dlatego nie powoduje tycia, a znacznie ułatwia pracę układu pokarmowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B oraz sole mineralne: chrom, selen, cynk.
Otręby absorbują z organizmu substancje szkodliwe i wspomagają ich wydalanie, zapobiegają chorobom nowotworowym jelita grubego. Obok wszystkich wymienionych zalet, otręby mogą także powodować obniżenie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Doskonale komponują się z sokami owocowymi i warzywami. Można je stosować do wzbogacania zup, surówek, sałatek i deserów. Otręby mogą być wykorzystywane jako dodatek do panierki do kotletów. Mogą także stanowić zarówno dodatek do pieczywa zwykłego jak i cukierniczego.
Pobierz zdjęcie