Ziarna ryżu parboiled, ryżu preparowanego termicznie poddane są przed łuszczeniem procesowi nawilżania pod ciśnieniem gorącą wodą lub parą, a następnie są wysuszone i obłuszczone. Dzięki temu procesowi wszystkie najcenniejsze składniki znajdujące się w okrywie przechodzą do wnętrza ziarna i tam pozostają. Proces ten pozwala na zachowanie 80% wszystkich naturalnych witamin i składników mineralnych.
Ryż parboiled charakteryzuje się żółtym kolorem, który podczas gotowania zmienia się w biały. Po ugotowaniu pozostaje sypki i nie skleja się. Sprawdza się jako danie główne, a także do sałatek, przystawek, słodkich deserów.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1496kJ / 352kcal | 18% |
Tłuszcz | 1,2 g | 2% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g | 2% |
Węglowodany | 77 g | 30% |
Cukry | <0,5 g | 0% |
Białko | 7,7 g | 15% |
Sół | 0,01 g | 0% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt może zawierać gluten oraz seler.