Kasza jęczmienna wiejska to produkt otrzymywany z przerobu oczyszczonego ziarna jęczmienia.
Kasza jęczmienna to produkt o dużej zawartości białka, węglowodanów i składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B. Jest ona także niezastąpionym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na kondycję skóry. Witamina ta również ma ogromne znaczenie w procesach krwiotwórczych zapobiegając anemii. Wysoka zawartość witamin z grupy B ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływa na stan i kondycję włosów. Największą jednak zaletą kaszy jęczmiennej jest bogactwo tzw. rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do obniżania cholesterolu we krwi, a także który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Kasza jęczmienna bardzo urozmaica jadłospis. Doskonale zastępuje zarówno ziemniaki, jak i makarony. Jest doskonałym dodatkiem do zrazów, pieczeni, sosów, czy zapiekanek.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1418kJ / 335kcal | 17% |
Tłuszcz | 2,2 g | 3% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g | 2% |
Węglowodany | 69 g | 26% |
Cukry | 0,5 g | 1% |
Białko | 6,9 g | 14% |
Sól** | <0,01 g | 0% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt zawiera gluten jęczmienny, ponadto może zawierać gluten przenny, owsiany, seler