Produkty

Nasze produkty

Kasza manna

Kasza manna 1000 g

Opis:

Kasza manna jest jednym z najstarszych produktów spożywczych, produkowanym z pszenicy i jednym z najbardziej popularnych. Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym.

Najczęściej stosowana jest w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest jednak niedozwolona w dietach bezglutenowych.

Kasza manna zawiera niewiele błonnika, minerałów i witamin, jednakże ma większą zawartość jodu od innych rodzajów kasz. Zawiera również dużo skrobi.

Kasza manna ma łagodny smak, ale można ją przyprawić. Można przygotować z niej samodzielne potrawy (np. zupa mleczna, na gęsto z owocami), lub stosować jako środek zagęszczający (wiążący) do ciast, zup, przetworów mięsnych. Czasami stosowana jest do posypywania brzegów formy do ciasta.

Pobierz zdjęcie
Wartość odżywcza w 100 g %RWS*
Wartość energetyczna 1474kJ / 348kcal 17%
Tłuszcz 1,3 g 2%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 1%
Węglowodany 74 g 28%
Cukry <0,5 g 0%
Białko 8,7 g 17%
Sól** <0,01 g 0%

* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu

Produkt może zawierać seler.