Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa.
Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych i nie zawiera glutenu. Zatem, szczególnie nadaje się dla małych dzieci, oraz osób na lekkostrawnej diecie lub będących na diecie bezglutenowej.
Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek.
Kaszę jaglaną najlepiej gotować w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem - zyskuje wtedy delikatny smak.
Ugotowana na sypko jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs, dobrze smakuje też na słodko z owocami. Nadaje się też do zapiekanek, zagęszczania zup i potrawek.
Pobierz zdjęcie