Groch łuskany połówki powstaje w wyniku oczyszczenia z łuski i rozłupania ziarna grochu. Jest cennym źródłem białka roślinnego, tłuszczów, węglowodanów, witamin i soli mineralnych. Jest bogaty we wszystkie witaminy z grupy B, zawiera kwas pantotenowy oraz niewielkie ilości witaminy C i karotenu. Posiada cenne składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo i fosfor.
Groch znajduje szerokie zastosowanie w diecie wegetariańskiej - jako składnik nadzienia do pierogów, pasty na chleb, pasztetu, kotletów grochowych.
Tradycyjną polską potrawą jest groch podawany z kapustą i zupa grochówka.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1345kJ / 319kcal | 16% |
Tłuszcz | 1,4 g | 2% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 1% |
Węglowodany | 45 g | 17% |
Cukry | 0,8 g | 1% |
Białko | 24 g | 48% |
Sól** | <0,08 g | 1% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt może zawierać gluten oraz seler.