Kuskus powstaje z pszenicy durum, czyli semoliny.
Nie zawiera cholesterolu, za to jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. Przyswajalność żelaza zawartego w kuskusie można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C. Posiada tłuszcz, który ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera dużo niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Kasza kuskus znalazła zastosowanie w diecie łatwostrawnej, gdyż ma mniej błonnika niż inne produkty zbożowe (np. ciemne pieczywo, kasza gryczana i jęczmienna). Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. Potrawy z kuskusem można podawać na ciepło i na zimno.
Pobierz zdjęcieWartość odżywcza | w 100 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1563kJ / 369kcal | 9% |
Tłuszcz | 2 g | 1% |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g | 1% |
Węglowodany | 73 g | 14% |
Cukry | 3 g | 2% |
Białko | 13 g | 13% |
Sól** | <0,03 g | 0% |
* RWS - Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Produkt zawiera seler