Świat Kuchni

Grochówka

Produkty

  • 200 g grochu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania

Groch namoczyć dzień wcześniej w zimnej, przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osolić do smaku pod koniec gotowania. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny. Groch przetrzeć przez sito. Cebulę drobno pokrojoną zrumienić, dodać mąkę, zrumienić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając połączyć z zupą, odpowiednio przyprawić, zagotować. Na sam koniec dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Zobacz także

Groch z kapustą

pioziom trudności: średni

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Grochówka

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Sałatka wiosenna

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 30 min

Zobacz szczegóły