Świat Kuchni

Ryż z kurczakiem i podgrzybkami

Produkty

  • ryż (2 torebki)
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 6 dużych podgrzybków
  • młody zielony groszek
  • 1 marchewka
  • 200 ml śmietany do sosu
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu z rosołu
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Ugotować ryż według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Podgrzybki obgotować w osolonej wodzie. Groszek zblanszować, marchewkę zetrzeć na dużej tarce. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklonej cebuli dodać podgrzybki pokrojone w kostkę, pierś kurczaka, groszek i marchewkę. Podlać bulionem, doprawić solą, pieprzem i dusić na małym ogniu 15 minut. Na końcu zaprawić śmietaną. Podawać z ugotowanym ryżem.

Zobacz także

Groch z kapustą

pioziom trudności: średni

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Grochówka

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Sałatka wiosenna

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 30 min

Zobacz szczegóły