Kiedyś w kuchni żydowskiej przygotowywana z pszenicą służyła za danie pokutne, w czasach starożytnych uznawana była za potrawę ubogich.
Znana od dawna soczewica zdobywa coraz większą popularność. Zawdzięcza ją swoim właściwością odżywczym i smakowym. Dzięki wysokiej zawartości białka, jest idealnym produktem dla wegetarian oraz sportowców.
Soczewica jest również produktem bogatym w witaminy m.in. fosfor, żelazo, magnez, cynk, witaminę B9 i B1.
Największe uprawy tego surowca możemy spotkać w Kanadzie i Indiach, skąd jest ona transportowana do Europy. Możemy spotkać różne jej odmiany np. najpopularniejszą zieloną, czerwoną, brązową i czarną.
Sposób jej przygotowania jest zdecydowanie szybszy niż innych roślin strączkowych. Proporcje przy gotowaniu soczewicy w wodzie to 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę soczewicy). Czas gotowania zależy od gatunku i świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) i wynosi od 10 minut do godziny.
Jest idealnym składnikiem zup, dań obiadowych i sałatek.