Świat Kuchni

Gulasz po węgiersku

Produkty

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 400 g wołowiny
  • 100 g wątroby wieprzowej
  • 1 litr bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 30 g suszonych grzybów
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka
  • czosnek, majeranek, mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wołowinę i wątróbkę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso, namoczone grzybki, roztarty czosnek i pozostałe przyprawy, przesmażyć. Wlać bulion i dusić do miękkości, oprószyć mąką. Dodać koncentrat pomidorowy oraz wino. Przyprawić do smaku. Zagotować. Podawać z kaszą jęczmienną wiejską drobną ugotowaną według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu.

Zobacz także

Groch z kapustą

pioziom trudności: średni

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Grochówka

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Sałatka wiosenna

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 30 min

Zobacz szczegóły