Świat Kuchni

Krokiety z kaszy gryczanej

Produkty

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 50 g żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 50 g tartej bułki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby wcześniej namoczone gotować około 30 minut, odcedzić, drobno pokroić. Kaszę ugotować w wodzie zmieszanej z wywarem z grzybów (1,5 raza więcej płynu, niż wynosi objętość kaszy) często mieszając. Gęstą kaszę utrzeć z jajkami, koperkiem, tartym serem i zrumienioną cebulą. Odpowiednio przyprawić. Uformować małe krokieciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Zobacz także

Groch z kapustą

pioziom trudności: średni

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Grochówka

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Sałatka wiosenna

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 30 min

Zobacz szczegóły