Świat Kuchni

Krupnik

Produkty

  • 300 g włoszczyzny
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 litry bulionu
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • śmietana
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę zalać 2 szklankami gorącej wody, dodać 20 g masła i rozkleić na małym ogniu. Pokrojone w kostkę warzywa zalać gorącym bulionem, gotować często mieszając. Gdy warzywa będą podgotowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kaszę, śmietanę oraz natkę pietruszki. Przyprawić do smaku. Zagotować.

Zobacz także

Groch z kapustą

pioziom trudności: średni

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Grochówka

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 60 min

Zobacz szczegóły

Sałatka wiosenna

pioziom trudności: łatwy

czas przygotowania 30 min

Zobacz szczegóły